«comer sin Miedo» en los cursos de Verano.

Por J. M. Mulet, el 31 mayo, 2014. Categoría(s): Agricultura • Alicante • Alimentación • Burgos • Castellón • Cursos de Verano

Estimados lectores.

Empieza la temporada de cursos de verano, y este año he sido invitado por tres universidades distintas a participar en diferentes cursos.

 

Abrimos el fuego del 7 al 9 de Julio en la Universidad de Burgos donde Luis Alfonso Gámez ha organizado el curso titulado  ‘Ciencia, pseudociencia y pensamiento mágico en tiempos de incertidumbre‘ con el programa siguiente, que podeis descargar aquí:

 

triptico_ind_2_2_Burgos-Pseudociencia-1

 

Seguimos en Castellón, la siguiente semana, del 14 al 18 de Julio, organizado por Ana María Sánchez Pérez y Aurelio Gómez Cadenas, participaré en el curso «La biotecnologia: bases i aplicacions en agricultura, nutrició, farmàcia i medicina» con el siguiente programa.

Programa

Dilluns 14 de juliol de 2014

9.30 h Recepció i lliurament de material.

10.00 h Inauguració (Definicions. Transició de la biologia a la biotecnologia). Ana M. Sánchez i Aurelio Gómez, doctors en Bioquímica. Professors d’universitat. Directors del curs. Universitat Jaume I.

10.30 h Conferència: «Bases de l’estructura gènica, metabolisme informacional». Vicent Arbona, doctor en Bioquímica. Professor d’universitat. Universitat Jaume I.

11.30 h Conferència: «Eines: enzims de restricció, clonatge de gens, vectors». María F. López, doctora en Biologia. Investigadora contractada. Sara I. Zandalinas, llicenciada en Biotecnologia, investigadora predoctoral. Universitat Jaume I.

12.30 h Taller pràctic: «Utilització d’eines bioinformàtiques en biotecnologia». María F. López i Sara I. Zandalinas.

14.00 h Final de la primera jornada.

Dimarts 15 de juliol de 2014

10.00 h Conferència: «Cultiu in vitro, vectors, mètodes de transferència en biotecnologia vegetal». Rosa M. Pérez, doctora en Bioquímica. Professora d’universitat. Universitat Jaume I.

11.00 h Conferència: «Aplicacions de la biotecnologia en agricultura i nutrició». Begonya Vicedo, doctora en Bioquímica. Professora d’universitat. Universitat Jaume I.

12.00 h Conferència: «Menjar sense por. Desterrant mites sobre l’alimentació natural». José Miguel Mulet, doctor en Bioquímica. Professor d’universitat. Universitat Politècnica de València.

13.00 h Taula redona sobre l’acceptació dels cultius transgènics a Europa. J. M. Mulet, Rosa M. Pérez, Ana M. Sánchez i empreses productores.

14.00 h Final de la segona jornada.

Dimecres 16 de juliol de 2014

10.00 h Conferència: «Bases genètiques de la biotecnologia mèdica». Conrado Martínez, doctor en Medicina. Professor d’universitat. Universitat Jaume I.

11.00 h Conferència: «Vectors, mètodes de transferència en biotecnologia mèdica». Francisco Ros, doctor en Bioquímica. Professor d’universitat. Universitat Jaume I.

12.00 h Taller pràctic: «Bases de l’optogenètica-DREAD». Héctor Albert, llicenciat en Biologia, investigador predoctoral, i Isabel Bernal, llicenciada en Biologia, investigadora predoctoral.

14.00 h Final de la tercera jornada

Dijous 17 de juliol de 2014

10.00 h Conferència: «Aplicació de la química computacional a la biotecnologia». Vicente Moliner, doctor en Química. Professor d’universitat. Universitat Jaume I.

11.00 h Conferència: «Obtenció de nous fàrmacs per mitjà d’aproximacions biotecnològiques». Javier Burgos, doctor en Bioquímica. Director científic de Biotech Neuron Biopharma (Granada).

12.00 h Conferència: «Finançament europeu i internacionalització de la biotecnologia». Enric Belles, doctor en Bioquímica, Science Administrator. INRA (París).

13.00 h Visita a Espaitec (Biòtica, introducció a l’empresa innovadora).

14.00 h Final de la quarta jornada

Divendres 18 de juliol de 2014

10.00 h Visita a l’Institut d’Aqüicultura de Torre la Sal.

14.00 h Final de la cinquena jornada.

Objectius: El curs pretén ampliar els coneixements sobre les distintes tècniques dins de la biotecnologia. Després d’una introducció teòrica s’analitzarà el seu impacte en biomedicina referint noves teràpies i fàrmacs. A més, se n’estudiarà l’aplicació en disciplines tan diverses com ara la neurociència, l’alimentació, l’agricultura i el medi ambient. Junt amb les classes teòriques, el curs inclou xarrades, tallers, taules redones, debats i visites a empreses de biotecnologia de Castelló i de València.

Dirigit a: estudiantat de l’UJI dels graus en Medicina, Enginyeria Agroalimentària, Químiques, Infermeria, Psicologia, Mestre o Mestra, etc. Estudiantat d’altres universitats de Biologia, Bioquímica, Ciències Ambientals, etc. Públic interessat en general.

Y si os quedais con ganas de mas en Septiembre estaré en la Universidad de Alicante. en el curso de la serie La ciencia toma la palabra: Los problemas sociales de las pseudociencias organizado por José M. Gómez.

 

Con este programa:

03 Sep 2014

Horari Titol
09:00 – 10:00 Obertura del curs i introducció

Els organitzadors obrirem el curs realitzant una presentació del mateix així com una descripció del que es pretén aconseguir amb ell. Posteriorment donarem la paraula als patrocinadors que han col·laborat amb aquest curs.

Ponentes: Isabel Abril SánchezJosé M. Gómez

10:00 – 11:30 Ecologia o biotecnologia, com serà la agricultura del futur?
Darrerament sembla que s’ha imposat la moda de que tot el que es natural es millor. Qualsevol producte alimentari, de salut o de la llar guanya punts de cara al consumidor si s’anuncia com natural o ecològic, però realment, que ens garanteix l’etiqueta?Ponentes: Jose Miguel Mulet Salort
11:30 – 12:00 Discussió col·lectiva
12:00 – 13:30 Pors alimentàries
Menjar es més que una necessitat bàsica, Invertim hores de la nostra vida sentats al voltant d’una taula y en ella celebrem els acinteiximents més importants.Ponentes: Jose Miguel Mulet Salort
13:30 – 16:00 Pausa per a dinar
16:00 – 18:00 Taula rodona: Alimentació, additius, agricultura ecològica i transgénics
En pleno siglo XXI, cuando la ciencia y tecnología se ha instaurado completamente en la sociedad y que sería impensable vivir sin ella, se ha empezado a alzar voces discrepantes que defienden un retorno a la naturaleza y lo natural, sin conservantes, sin aditivos, sin transgénicos y todoPonentes: José M. Gómez
18:00 – 20:00 Petites enganyifes amb fonament científic
El propòsit d’aquesta activitat és discutir el fonament científic d’alguns (dels moltíssims) trucs que xarlatans, engalipadors i pillastres usen per a enganyar gent incauta i crèdula. Aquestes persones fan servir (sense saber-ho en moltes ocasions!) principis científics elementals per a guanyar-se la vida. Presentarem un recull d’enganyifes (algunes ben quotidianes i d’altres més sofisticades) que, suposadament, només poden dur a terme persones amb poders especials. Però darrere de tot això no hi ha més que usos enginyosos de les lleis de la física, principalment.Ponentes: Rafael García Molina

04 Sep 2014

Horari Titol
09:00 – 11:00 El milagro de la vacunación y el peligro de los falaces
A pesar de constituir uno de los hitos más trascendentales de la humanidad, todavía hay sectores sociales -muy mal informados- que ven en la vacunación una conspiración de fuerzas oscuras ideada para subyugarnos -si no algo peor…-.Ponentes: José Antonio López Guerrero
11:00 – 11:30 Discussió col·lectiva
11:30 – 13:30 Divulgación científica y el oportunismo pseudocientífico
Como concepto ecléctico se puede considerar la Cultura Científica como “conjunto de conocimientos no especializados de las diversas ramas del saber científico que permiten desarrollar un juicio crítico sobre las mismas y que idealmente poseería cualquier persona educada”.Ponentes: José Antonio López Guerrero
13:30 – 16:00 Pausa per a dinar
16:00 – 19:00 Ciencia y pseudociencia: Papel de los científicos y educadores
La difusión y transmisión de la cultura científica es una tarea de todos: científicos, docentes, periodistas, divulgadores, etc. En esta primera ponencia se debatirán aspectos generales relacionados con la difusión de la cultura científica y el papel que los investigadores y los profesores (especialmente de educación preuniversitaria) deben jugar.Ponentes: Bernardo Herradón García

05 Sep 2014

Horari Titol
09:00 – 10:00 Ciencia y pseudociencia: Papel de los medios de comunicación y blogueros
La difusión y transmisión de la cultura científica es una tarea de todos: científicos, docentes, periodistas, divulgadores, etc. En esta segunda ponencia se hará un análisis detallado y crítico de como la ciencia es transmitida por los diversos medios de comunicación y los blogueros.Ponentes: Bernardo Herradón García
10:00 – 11:30 Ciencia, pseudociencia y malaciencia en el cine I
En este segunda parte de la ponencia se seguirá mostrando conceptos correctos, incorrectos, imprecisos y en ocasiones falsos o pseudocientíficos mediante ejemplos cinematográficos.Ponentes: Sergio L. Palacios
11:30 – 12:00 Discussió col·lectiva
12:00 – 13:30 Ciencia, pseudociencia y malaciencia en el cine II
Se mostrarán escenas de películas, particularmente del género de ciencia ficción, donde aparecenconceptos correctos, incorrectos, imprecisos y en ocasiones falsos o pseudocientíficos.Ponentes: Sergio L. Palacios
13:30 – 14:00 Cloenda del curs i conclusions
Finalmente, se cerrará el curso exponiendo las concluiones a las que se ha llegado en él y dando las gracias a nuestros patrocinadores así como a los asistentes.Ponentes: Isabel Abril SánchezJosé M. Gómez

No podeis quejaros ni de los programas ni del plantel de ponentes que tiene estos cursos, así que si os pillan cerca (o no) yo no lo dudaría.Deja un comentario